România cu chef de educație: câți studenți vor să învețe mai mult

de: Andreea Cuzub
16 03. 2018
Alexandru Matei/Facebook/Fotografii evenimente FJSC

Când ești student viața este extrem de frumoasă și posibilitățile par nesfârșite. Dar ce te faci după ce petrecerea s-a terminat? Mai încerci și la doctorat sau începi să te gândești că ar fi cazul să accepți jobul ăla prost plătit?

Raportul Deloitte, „Primii pași pe piața muncii 2018”, arată că studenților români le place la facultate mai mult decât credeai. Trei din patru studenți doresc să-și continue educația postuniversitară, comparativ cu 39% din studenții din Europa Centrală și de Est. În schimb, 15,6% din mileniali cred că absolvenții de facultate din țară sunt pregătiți pentru viața profesională.

Raportul descrie opiniile despre carieră, viață și educație a peste 5.700 de studenți și absolvenți de facultate de la 14 universități de prestigiu din regiune. Aproximativ 50% din respondenții români cred că educația este una dintre cele mai importante valori în viață.

Atunci când vine vorba de experiența în muncă, studenții români au optat pentru voluntariat și internship-uri în domeniu (57%), în timp ce 90% din studenți consideră că internship-urile sunt inutile.

Alexandra Iorgulescu, director de resurse umane Deloitte România, a declarat că studenții români nu se simt pregătiți să înceapă o carieră profesională, deoarece cred că educația primită nu îi ajută să răspundă provocărilor pe care le vor experimenta.

În ceea ce privește prioritățile, tinerii pun pe primele locuri sănătatea și familia, educația și după munca. Iorgulescu a adăugat că tinerii își doresc să facă parte din organizații conduse democratic, unde munca lor este apreciată, opiniile lor contează și unde pot face diferența.

Tinerii români prețuiesc, în primul rând, oportunitatea de a se dezvolta (59,7), iar pe locul doi se situează un salariu atractiv, criteriu care a fost selectat de numai 10,4%. De asemenea, aproape jumătate din tinerii români își doresc să devină experți în domeniul în care activează și 35,6% își doresc să dețină poziții manageriale în viitor. În plus, 43,6% își doresc să lucreze într-o mare corporație, în timp ce doar 17,3% vor să aibă propria lor afacere.

În ceea ce privește salariile, 17,4% au spus că doresc să câștige peste 3.500 lei, 8,1% vor peste 4.500 lei. Femeile au așteptări salariale mai mici, întrucât acestea se așteaptă să câștige până la 2,000 lei, în timp ce bărbații sunt mai optimiști și au selectat 2.500-3.000 lei.

Cu toate că doar 7,1% din respondenți consideră că situația economică a țării este pozitivă, numai 50% din studenții români i-au în calcul posibilitatea de a se muta în altă țară.

Ar trebui să ai în minte, atunci când citești acest raport, că România ocupă primul loc la analfabetism funcțional în Uniunea Europeană, iar 42% din elevii români sunt incapabili să înțeleagă un text citit la prima vedere.